Over dit Project

De nostalgische elementen die we op dit moment koesteren hebben over het algemeen een zeer tastbaar karakter, zoals mijn eerste knuffel of een rapport uit de brugklas. De dingen die we verzamelen krijgen persoonlijke waarde in ons bijzijn. Maar met de opkomst van de digitale mogelijkheden worden veel verzamelingen digitaal: muziek, film, boek, krant etc. Digitaliseren betekent abstraheren, en hierdoor lijkt voor persoonlijke waarde geen plaats.

Ik ben dit aan het exploreren aan de hand van muziekcollecties, omdat de stap van CD’s naar een harde schijf vol MP3’s reeds genomen is. Grote platen- en CD verzamelingen verdigitaliseren, totdat volledige muziekcollecties via stream-services beschikbaar zijn. Wat zorgt dan nog voor het gevoel van een handgeschreven cassettebandje?

Maar de echte waarde van een collectie zit niet in de tastbare geluidsdragers, maar in het hoofd van de verzamelaar. Toch kan een kast vol CD’s ons geheugen makkelijk opfrissen. Een anonieme playlist op een website doet daarentegen afbreuk aan de rijkdom en de geschiedenis van de verzameling.

Ik zoek een oplossing om de persoonlijkheid terug te brengen in digitale collecties.

Mendel Broekhuijsen

Comments are closed.